گیتار سازی زهی است که تنوع بسیار زیادی داشته و در اشکال و اندازههای مختلفی دیده میشود. اگر میخواهید کمی بیشتر در مورد انواع گیتارها بدانید، مطالعه این مقاله برایتان جذاب خواهد بود.
دستهبندی انواع گیتار
از آن جا که تعداد بسیار زیادی گیتار وجود دارد، این ساز را طبق فاکتورهای متفاوت و به روشهای مختلفی طبقهبندی میکنند. برخی از دستهبندیهای گیتار عبارتاند از:
- پایه: آکوستیک، کلاسیک و الکتریک
- اصلی (در ۴ نوع): آکوستیک، الکترو-آکوستیک، الکتریک و بیس.
- ۸ تایی: آکوستیک، کلاسیک، نیمه آکوستیک، الکترو-آکوستیک، بیس، رزوناتور و لپ استیل (هاوایی)
در این نوشته دستهبندی انواع گیتار به این صورت خواهد بود: آکوستیک، الکتریک، بیس (باس) و گیتارهای کوچک.
انواع گیتار آکوستیک:
هر گیتاری که برای تقویت صدا به منبعی خارجی نیاز نداشته باشد را آکوستیک میگویند.
سیم فلزی:
از انواع گیتارهایی که نوازندههای مبتدی تا حرفهای حتماً از آن استفاده میکنند، گیتار steel string است که برای نواختن طیف وسیعی از ژانرهای موسیقی، مانند راک، پاپ، بلوز، کانتری و فولک ایده آل هستند. این نوع بسیار معروف بوده و معمولاً وقتی حرف از ساز گیتار است، شکل گیتار سیمفلزی در ذهنها متبادر میشود.
کلاسیک:
این ساز که نام دیگر آن گیتار اسپانیایی است، از گیتار سیم فلزی کوچکتر بوده و برای نواختن راحتتر هستند. سیمهای گیتار کلاسیک در گذشته از مواد طبیعی ساخته میشده و امروزه از جنس نایلون است و به همین دلیل تُن صدای متفاوت و نرمتری نسبت به گیتار steel string دارد.
فلامنکو:
ازنظر ظاهری مشابه گیتار کلاسیک و با سیم نایلونی است و برخلاف سیمفلزیها، گیتار فلامنکو فقط در موسیقی فلامنکو نواخته میشود. این گیتار سبکتر از کلاسیک است و دسته باریکتری نیز دارد.
لپ استیل
از دیگر نامهای این ساز، گیتار فلزی و هاوایی است و برای نواختن، آن را افقی (مشابه سنتور) قرار داده و از یک قطعه فلزی به نام slide استفاده میکنند. گیتار پدالی، یکی دیگر از انواع گیتار فلزی بوده که شبیه ساز هارپ (چنگ) است و گردن/دسته اضافی نیز دارد.
۱۲ سیمی:
برخلاف گیتارهایی که از آنها صحبت کردیم، این نوع گیتار بهجای ۶، ۱۲ عدد سیم دارد. نحوه جایگذاری آنها نیز به این صورت است که کنار هر سیم گیتارهای ۶ سیمی، یک سیم نازکتر که همان نت را یک اکتاو بالاتر تولید میکند، قرار میدهند.
رزوناتور:
گیتار رزوناتور شاید مشابه دیگر انواع گیتار آکوستیک به نظر نرسد، چراکه حفره صدا ندارد. رزوناتورها برای این طراحی شدهاند تا صدایی رساتر و بلندتر از سازهای آکوستیک داشته باشند و به همین دلیل یک قطعه فلزی دایرهای روی آنها قرار گرفته که بهعنوان آمپلیفایر یا اسپیکر عمل میکند.
البته بعدها مشکل کمصدا بودن گیتار آکوستیک با اختراع گیتارهای الکتریک رفع شد و درنتیجه رزوناتور کمتر مورداستفاده قرار میگیرد. ازنظر بدنه، بزرگ و تقریباً بهاندازه گیتارهای سیم فلزی هستند و صدایی مشابه گیتارهای کلاسیک، اما گرمتر و تقویتشدهتر دارند.
انواع گیتار الکتریک:
هر گیتاری که از تقویتکننده الکتریکی (پیکاپ) برای تقویت صدای خود استفاده کند را گیتار الکتریک میگویند.
بدنه solid:
از مشهورترین انواع گیتار الکتریک گیتار Solid body است که اسم خود را از نوع طراحی بدنه که از چوب یکدست و بدون حفره صدا استفاده میکند، گرفته است و پیکاپ و دیگر قطعات الکتریکی نیز روی آن نصب میشوند. این ساز که در نیمه اول قرن بیستم اختراع شد را میتوان در سبکهای مختلفی مثل جَز، راک، بلوز، متال و حتی هویمتال نواخت.
نیمه آکوستیک:
این گیتار شبیه به solid body است اما روی بدنه منافذی دارد که باعث میشود صدای تولیدی آن، گرمای صدای سازهای آکوستیک را داشته باشد. به همین دلیل نام دیگر آنها گیتارهای توخالی (hollow body) است. در راک و هویمتال این ساز کاربردی ندارد، اما نوازندگان جز، ایندی و بلوز از semi acoustic بهره میبرند.
الکترو آکوستیک:
همانطور که از اسم آن میآید، این گیتار بین دو دسته الکتریک و آکوستیک قرار میگیرد. شکل ظاهری آن (برخلاف نیمه آکوستیکها) شبیه به گیتارهای آکوستیک است اما از پیکاپ یا میکرفون داخلی استفاده میکند که باعث میشود صدای آن بلندتر شود.
آرکتاپ:
این گیتارها شبیه یک ویولون بزرگ به نظر میرسند و تن صدای ملایم و لطیفی دارند. در صفحه رویی گیتار archtop، قوس وجود دارد؛ اما چون ساخت آنها هزینه زیادی داشت، تولید گیتارهای الکتریک را با طراحیهای solid body و hollow body ادامه دادند. امروزه نیز آرکتاپها قیمت بسیار زیادی دارند و بیشتر در موسیقی جاز مورداستفاده قرار میگیرند.
انواع گیتار بیس (Bass):
گیتارهای بیس/باس معمولاً ۴ سیم و بدنه بزرگ و بلندی دارند که باعث میشود بتوان روی آنها سیمهای ضخیمتری گذاشت و درنتیجه صداهای بمتری را تولید کرد.
الکتریک بیس:
بیشتر کسانی که به دنبال انواع گیتار بیس هستند، به سراغ الکتریک بیس میآیند. این سازها solid body بوده و برای شنیدن صدایشان باید از آمپلیفایر مخصوص بیس استفاده کرد.
آکوستیک بیس:
این سازها بهجای پیکاپ، حفره صدا دارند و میتوانند ۵ یا ۶ سیمه هم باشند
بیس نیمه آکوستیک:
semi-acoustic bass درواقع همان گیتار الکتریک نیمه آکوستیک اما در قالب بیس و با همان ویژگیهاست.
الکتریک آکوستیک بیس
ترکیبی از آکوستیک و الکتریک بیس است. ظاهر آن مشابه آکوستیک بیس بوده، اما قطعات الکتریکی برای تقویت صدا نیز دارد.
انواع گیتارهای کوچک:
این گیتارها کوچک اما کاربردی بوده و برای حملونقل بسیار مناسب هستند.
تراولر:
گیتارهای مسافری را طبق نیاز سفارشدهنده میسازند، اما معمولاً دستهای مشابه گیتار آکوستیک دارند ولی بدنه آنها به شکلهای متفاوتی خواهد بود و طوری طراحی میشوند که سبک و جمعوجور باشند.
مینی آکوستیک:
مینی آکوستیک یکی از انواع گیتارهایی است که برای کودکان بسیار مناسب است. کاملاً مشابه گیتارهای آکوستیک بوده و فقط سایز آن کوچکتر است که آن را برای مبتدیها و مخصوصاً کسانی که دستان و انگشتهای کوچکی دارند، کاربردی میکند.
پارلر:
این ساز یکی از گیتارهای کوچک با سیمهای نایلونی است که بیشتر در اروپای قرن ۱۹ استفاده میشد.
تنور
گیتار تِنور ۴ سیم داشته و بیشتر شبیه اوکولهله است. تنور میتواند آکوستیک، الکتریک یا رزوناتور باشد و در موسیقی فولک نواخته میشود.
چطور یکی از انواع گیتار را انتخاب کنیم؟
با این تنوع کمنظیری که ساز گیتار دارد، انتخاب یکی از آنها کار دشواری به نظر میرسد؛ اما کافی است طبق میزان تجربه، ظاهر ساز، بودجه ژانر و نوع موسیقی که دوست دارید بنوازید، گیتار دلخواهتان را پیدا کنید. امیدواریم این نوشته در این راه به شما کمک کند.
میتوانید ساز خود را از سایت روشینا موزیک، خریداری کرده و از مزایایی مانند کد تخفیف در خریدهای بعدی، فروش اقساطی سازها و ارسال رایگان بهرهمند شوید. همچنین برای مشاوره در موردانتخاب ساز مناسب میتوانید، با شماره ۰۹۹۸۱۰۴۰۰۷۸ تماس بگیرید. خواندن سایر مقالات را نیز به شما پیشنهاد میکنیم.
مقالات پیشنهادی بعدی برای شما:
-
۱۱ مورد از حقایق گیتار
-
انواع سازهای ایرانی و خارجی؛ کدام ساز را انتخاب کنیم؟
-
معرفی بهترین سازهای موسیقی برای شروع
-
تفاوت اوکوله له و گیتار
-
معرفی و آشنایی با انواع سبکهای موسیقی در جهان