سازهای بادی ایرانی از نی گرفته تا سرنا هم در موسیقی دستگاهی و هم در موسیقی نواحی ایران بسیار پرکاربرد و قابلتوجه هستند. در این نوشته باهم انواع سازهای بادی ایرانی و اصیل کشورمان را بررسی خواهیم کرد و با آنها بیشتر آشنا خواهیم شد.
سازهای بادی و دستهبندی آنها
به هر سازی که در آن صدا از طریق ارتعاش هوا تولید شود، ساز بادی، هواصدا و یا ایروفون میگویند. از آنجا که این سازها قدمتی چندین هزار ساله و تنوع بسیار زیادی دارند، دستهبندی آنها کمی پیچیده است. در مقاله انواع ساز بادی کلاسیک و مدرن، باهم بهطور کامل با این سازها و تاریخچه آنها آشنا شدیم و یک روش دستهبندی استاندارد و دقیق را در آن مقاله مشاهده کردیم.
سازهای بادی ایرانی
با توجه به قدمت ایران، سازهای بادی زیادی در کشور وجود دارند. از نمونههای بسیار ابتدایی و ساده مانند وِروِرک و سوتک تا نفیر و بوق و سازهای اصیلی مانند نی، نیلبک، کرنا، سرنا، دوزله و نیانبان گرفته تا هواصداهای دارای کلاویه که از کشورهای اطراف وارد شدهاند؛ مثل هارمونی که در بلوچستان رواج دارد و گارمونِ آذربایجان. هرکدام از این سازهای بادی ایرانی شایسته بررسی و مطالعه هستند. در زیر، برخی از معروفترین سازهای بادی ایران را مرور میکنیم.
ساز بادی نی
از کهنترین سازهای بادی ایرانی، ساز نی است. این ساز که صدایی عمیق و نافذ دارد، از دسته سازهای بادی مقیدِ لبهدارِ لولهای محسوب شده و از جنس نی نیزار است. بدنه ساز نی از ۶ گره و ۷ بند ایجاد شده و به همین دلیل به آن «نیِ هفت بند» میگویند. از نظر ظاهری، طول نی از ۳۰ تا ۶۵ و قطر آن بین ۱.۵ تا ۳ سانتیمتر است. همچنین ۵ سوراخ در جلو و ۱ سوراخ در قسمت عقب ساز تعبیه شده است. در نواحی ایران که نی همراه چوپانان، ساربانان و شبانهاست، تعداد این سوراخها بین ۴ تا ۶ عدد متغیر است.
نوازندهها نی را بهصورت عمودی جلو خود قرار میدهند و با قرار دادن دهانه آن بین لبها یا دو دندان جلو، در نی میدمند. هوا از طریق دهانه وارد ساز شده و با انگشت گذاری روی سوراخها و تغییر فشار هوا، صداهای مختلف ایجاد میشود. هر چه لوله نی بلندتر و ضخیمتر باشد، صدای آن بمتر خواهد بود و برعکس. به دلیل اینکه ساز نی را از طبیعت میسازند، دو ساز با ویژگیهای کاملاً مشابه کمتر وجود دارد. نکته مهم در نیها این است که آنها قابل کوک شدن نیستند و ساز تکنوازی محسوب میشوند. معمولاً وسعت صدای نی حدوداً دو اکتاو و نیم است.
ساز بادی قِرنِی یا قِرنِه
این ساز عضو دسته سازهای بادی ایرانی با زبانه یک لایه است. قرنی از سه قسمت تشکیل شده است:
- بدنه: یک نی تقریباً کوتاه و نازک که پنج سوراخ در جلو و یک سوراخ در عقب دارد. بعضیاوقات بدنه را از چوب نیز میسازند که در این صورت به آن ساز، چونِی یا چونِه میگویند.
- زبانه: تقریباً ۵ سانتیمتر و از جنس نی، کوتاه و باریک است که در دهانه بالایی بدنه قرار دارد و نوازنده در آن میدمد.
- دهانهی شیپوری: قسمتی از شاخ گاو که درون آن را خالی کرده و به قسمت پایینی بدنه متصل میکنند. دهانه شیپوری در کیفیت و جنس صدای قرنه بسیار تأثیرگذار است.
وسعت صدای قرنی حدوداً یک اکتاو است. قرنه در قرون اخیر کمی بهدست فراموشی سپرده شده بود، اما خوشبختانه در سالهای اخیر احیا شده و در موسیقیهای محلی و مراسم شادی نواحی مازندران و شمال ایران استفاده میشود.
همچنین بخوانید: انواع ساز بادی چوبی و معرفی آنها
ساز دوزَله
یکی از سازهای بادی ایرانی مهم در غرب ایران و منطقه زاگرس، ساز دوزله است. دوزله درواقع از دو لوله صوتی که همراستا قرار میگیرند و به هم بسته میشوند، تشکیل شده است. لولههای صوتی دوزله از جنس استخوان هستند که معمولاً از پرندگانی مانند عقاب و باز استفاده میشود. گاهیاوقات این لولهها را از نی و فلز نیز میسازند. یک سمت لولهها باریکتر بوده و استوانهای شکل است و زبانهها (که از جنس نی هستند) اینجا قرار میگیرند و سمت ضخیمتر، چهارگوش میشود. روی لولهها ۶ یا ۷ سوراخ قرار دارد و در پشت ساز سوراخی مشاهده نمیشود. ساز دوزله در دسته «تکزبانه، لوله دوتایی» سازهای بادی ایرانی قرار میگیرد.
دوزله را طوری در دهان میگذارند که تقریباً تمام زبانهها پوشانده میشود و با دو دست آن را مینوازند. این ساز که در کردستان محبوب است، مانند قرنی بیشتر در مجالس شادمانی و به همراه تنبک و دایره نواخته میشود. سازهای مشابه دوزله، که از دو نی تشکیل شدهاند، در اندازه و شکلهای مختلف در سراسر ایران موجود هستند. برخی از آنها عبارتاند از: نی جفتی (هرمزگان و بوشهر)، قمشه (شمال خراسان)، دو سازه (جنوب خراسان) و دونی (بلوچستان)
ساز نیانبان
نیانبان از شناختهشدهترین سازهای بادی ایرانی جنوب کشور بوده و در بوشهر، هرمزگان، خوزستان و جنوب فارس و کرمان رواج دارد. سازهای مشابه نیانبان در کشورهای مختلف دنیا وجود دارند که bagpipes اسکاتلند از مشهورترین آنهاست. نیانبان جز دسته سازهای بادی زبانه یک لایه، با لوله مضاعف و دارای مخزن هواست.
نیانبان در موسیقی استان بوشهر جایگاه بسیار بالایی دارد و به آن نی همبون یا همبونه نیز میگویند. این ساز در جشنهای شادی و همچنین مولودی و مراسم زار به همراه تنبک، دایره و دمام استفاده میشود. قسمتهای تشکیلدهنده نیانبان عبارتاند از:
- دسته: شبیه دوزله، دو عدد نی زبانهدار است که با موم داخل کاوری از جنس چوب قرار میگیرد.
- انبان: پوست دباغیشده بز یا گوسفند که محل ذخیره هواست. یکی از دستهای پوست را بهعنوان دسته و دیگری را برای دهانه استفاده میکنند.
- دهانه: از جنس چوب یا پلاستیک، شبیه قرقره که محل دمیدن هوا به درون نیانبان است.
نوازنده با فوت کردن، ساز را پیش از نواختن پر از هوا کرده و بعد نیانبان را در آغوش خود قرار داده و با گرفتن دسته شروع به نواختن میکند. چون این ساز محفظه هوا دارد، نوازنده میتواند اوقاتی نیانبان را بدون نیاز به دمیدن و با استفاده از هوای ذخیرهشده در درون انبان، به صدا دربیاورد.
سازهای بادی ایرانی؛ اهمیتی به طول تاریخ
سازهای بادی ایرانی در طول تاریخ بسیار مهم بودهاند و در اعلانجنگ، اطلاعرسانی، شادی و غم مورداستفاده قرار میگرفتهاند و نباید نقش مهم آنها را در فرهنگ و موسیقی کشورمان نادیده گرفت. سایت روشینا موزیک با دارا بودن خدمات منحصربهفردی مانند فروش اقساطی و ارسال رایگان، در خدمت تمامی علاقهمندان به موسیقی است. برای خرید سازهایی مانند اکارینا، هارمونیکا و ریکوردر و یا انتخاب اساتید معتبر به ما مراجعه کنید. همچنین با تماس با شماره ۰۹۹۸۱۰۴۰۰۷۸ میتوانید از مشاوره همکاران حرفهای ما برخوردار شوید.
همچنین بخوانید: آشنایی با سازهای زهی ایرانی