مهارت در نواختنِ یکی از مشکلترین سازهای دنیا و خلق ملودیهای بینظیر، نشاندهنده تواناییهای ذهنی بالا و قدرت جادویی انگشتان است که تحسین همگان را برمیانگیزد؛ به همین دلیل است که کمتر نوازندهای میتواند جذابیت و کاریزمای پیانیستها را تجربه کند.
گزینش بهترین پیانیست های دنیا کار آسانی نیست؛ چراکه تعداد نوازندگان ماهر این ساز زیاد بوده و با تغییر معیار انتخاب، لیست کاملاً متفاوتی را خواهیم داشت. در این نوشته ما زمان را به سه بخش تقسیم کردهایم و بر این اساس تعدادی از مشهورترین نوازندگان پیانو را از گذشته تا به امروز به شما معرفی خواهیم کرد. اگر دوست دارید با بهترینهای دنیا آشنا شوید، با روشینا موزیک همراه باشید.
بهترین پیانیست های پیش از قرن بیستم
احتمالاً تمامی منتخبین این بخش را میشناسید؛ چراکه محبوبیت آنها عالمگیر بوده و حتی کسانی که پیگیر موسیقی کلاسیک نیستند نیز با اسامی این نوازندگان آشنا خواهند بود:
ولفگانگ موتزارت:
از مشهورترین و خلاقترین نوازندگان پیانو در تمام دورانها است که آهنگسازی را از سن ۵ سالگی شروع کرد. گرچه موتزارت عمر کوتاهی داشت، اما در این ۳۵ سال بیش از ۸۰۰ اثر ماندگار ازجمله سمفونی، کنسرتو و اپرا نوشت و نام خود را در تاریخ ثبت کرد.
لودویگ بتهوون:
موسیقی بتهوون تأثیرگذار، نوآورانه و الهامبخش است. سازنده «سمفونی شماره ۳» و «سونات مهتاب»، آهنگسازی انقلابی بود و قوانین آن روزها را زیر پا گذاشت. او حتی با وجود ضعیف شدن قوه شنواییاش، هنر را رها نکرد و برخی از بهترین کارهای خود مانند «سمفونی شماره ۹» را در این زمان دشوار نوشت.
شوپن:
این نوازنده مشهور لهستانی که در قرن ۱۹ام زندگی میکرد، از مهمترین چهرههای دوره رمانتیک شناخته میشود. او کارهای خود را بیشتر برای پیانو سولو مینوشت و پیچیدگیهای فنی را با ظرافتهای عاطفی ترکیب میکرد. آثار Chopin را شیرین، عاشقانه و شاعرانه توصیف میکنند. شنیدن «کنسرتو پیانو شماره ۱» و «Fantaisie-Impromptu» شما را با این پیانیست برجسته بیشتر آشنا خواهد کرد.
همچنین از دیگر هنرمندان ممتاز و زبده قرنهای هجده و نوزده، میتوان به شوبرت، روبرت و کلارا شومان و Franz Liszt (فرانتس لیست) اشاره کرد.
بهترین پیانیست های قرن بیستم
در این قرن دستگاههای ضبطصوت فراگیر شدند و خوشبختانه ما میتوانیم آثار هنرمندان زیر را گوش دهیم:
سرگئی راخمانینف:
سبک منحصربهفردِ Rachmaninoff او را به یکی از بهترین نوازندگان پیانوی دنیا بدل کرده است. او مهارت فوقالعادهای داشت، قطعات پیچیده را بسیار درخشان اجرا میکرد و در زمان خود بزرگترین اعجوبه پیانو اروپا محسوب میشد. راخمانینف به خود اجازه میداد تا احساسات شدیدش را با موسیقی بیان کند و از این طریق شیوه خاص خود را آفرید. «سمفونی شماره ۲» و «جزیره مردگان» از معروفترین قطعات اوست.
ولادیمیر هوروویتس:
این نوازنده روسی-آمریکایی ارتباط ویژهای با تماشاگران برقرار میکرد و صدای ساز او نوازشی برای روح آنها بود. Horowitz قطعههای دشوار آهنگسازان معروف پیش از خود، مانند شوپن، لیست و راخمانینف را بهسادگی و با مهارتی کمنظیر اجرا میکرد. ۲۵ جایزه گرمی فقط بخشی از دستاوردهای اوست.
آلفرد کورتو:
یکی از اصیلترین و حساسترین پیانیستهای جهان، Cortot است که با تکنیک فوقالعاده، فقط یک قطعه را نمینواخت؛ بلکه آن را تبدیل به یک اپرای خصوصی برای روح اشخاص میکرد. او با روایت مبتکرانه و خیرهکنندهای که از قطعات شوپن میکرد، این آثار را از قلمروی فنی فراتر میبرد و محتوای غنی موسیقیایی آنها را آشکار میساخت.
گلن گولد، Sviatoslav Richter، آرتور روبینشتاین و Claudio Arrau نیز با شاهکارهای خود، قرن بیستم میلادی را خوش آوا کردند.
بهترین پیانیست های معاصر دنیا
خوشبختانه در قرن ۲۱ نیز نوازندگان خبره زیادی مشغول هنرنمایی هستند:
مارتا آرگریچ:
«بتهوون بعدی» و «بزرگترین پیانیست زنده دنیا» لقبهای این بانوی نوازنده است. Argerich آرژانتینی در ۸ سالگی اولین کنسرت خود را اجرا کرد و در ۱۶ سالگی برنده دو جایزه مهم در این حوزه شد. مارتای ۸۱ ساله همچنان به درخشش خود ادامه میدهد.
لانگ لانگ:
بداههنوازی و غافلگیر کردن مخاطبان از ویژگیهای این نوازنده جوان چینی است. Lang Lang استعداد و سخاوت زیادی دارد و توانسته است دنیای موسیقی کلاسیک را مشابه یک ستاره راک فتح کند و به یکی از برجستهترین پیانیستهای کنسرت در جهان بدل شود. با کسب این موفقیت رویایی، او الگوی کودکان چینی محسوب میشود. جالب است که او علاقه خود به پیانو را از طریق کارتون تام و جری کشف کرده است.
اجراهای ولادیمیر اشکنازی، آلفرد برندل،Murray Perahia ، یوجا وانگ و Leif Ove Andsnes را نیز گوش کنید و از معاصر بودن با چنین اساتید ممتازی لذت ببرید!
کشور ایران نیز پیانیستهای قابلی مانند استاد جواد معروفی، رافائل میناسکانیان و مرتضی محجوبی را در خود پرورش داده است. دو تن دیگر از هنرمندان این عرصه را نیز با هم میبینیم:
انوشیروان روحانی:
انوشیروان در یک محیط فرهنگی به دنیا آمد و خانواده روحانی، ازجمله پدر، برادران و فرزندان وی همگی در موسیقی فعالیت دارند؛ دختر وی نیز راه پدر را ادامه داده و نوازنده و مدرس پیانو کلاسیک است. علاقه بیحد انوشیروان به پیانو و کیبورد باعث شد که اولین ارگ الکترونیک ایران را در سال ۱۳۴۲ وارد کشور کند. او با بسیاری از خوانندگان و نوازندگان معروف دنیا مانند گابریلا فونتانا همکاری و در محافل موسیقیایی بینالمللی موفقیتهای بسیاری را کسب کرده است. نواهای روحانی، مشابه پلی میان موسیقی شرق و غرب است و آهنگهای جاودانهای چون «تولدت مبارک» و «سلطان قلبها» از ساختههای اوست.
سامان احتشامی:
برگزیده جوایز بسیاری مانند مقام اول جشنواره موسیقی فجر، از کودکی ساز زدن را با ضربه به ظرفهای مادرش شروع کرد و کمی بعد با ساز پیانو بهصورت رسمی به دنیای آواها وارد شد و در محضر استادانی چون جواد معروفی و محمد سریر درس گرفت. فعالیت حرفهای او شامل تولید آلبوم، برگزاری کنسرت و تأسیس آکادمی پیانو و آموزش این ساز به نسل جدید است.
امیدواریم این نوشته شمار را به نوازندگی پیانو و آغاز نوازندگی تشویق کرده باشد.برای تهیه ساز و راهنمایی میتوایند با روشینا موزیک در ارتباط باشید. همچنین خواندن دیگر مقالات وبسایت روشینا موزیک را نیز به شما پیشنهاد میدهیم. این محتوا را با جملهای زیبا از شوپن به اتمام میرسانیم.
«سخنانی که قبلاً با تو داشتم را حال به پیانوام میگویم»