معرفی و آشنایی با انواع سبک‌های موسیقی در جهان

موسیقی راه درازی را با ژانرهای مختلف پیموده تا ابزار بیان حال‌های گوناگون انسان‌ها در گوشه گوشه دنیا شود و شاید بتوان گفت به تعداد حالات آدمیان، سبک‌های موسیقی وجود دارد. همچنین سبک‌های موسیقی می‌توانند بسته به مناطق جغرافیایی و فرهنگ‌ آن مکان و سازهای مورد استفاده، متفاوت باشند. در ادامه با روشینا موزیک همراه باشید تا بیشتر در مورد انواع سبک‌های موسیقی در جهان صحبت کنیم.

چرا هزاران سبک موسیقی داریم؟

موسیقی، زنده و بالنده است به طوری‌که گاه سبکی در گوشه‌ای از دنیا سر برمی‌آورد که تحت تاثیر سبک‌های دیگری از دیگر مناطق دنیا قرار گرفته و سپس جهانی می‌شود. در همین حال در گوشه دیگری از دنیا یک زیر شاخه جدید از آن به وجود می‌آید و این چنین است که در حال حاضر، هزاران ژانر، زیرژانر و میکروژانر وجود دارد. ما در این مقاله، مروری بر برخی از مطرح‌ترین سبک‌های موسیقی قرن اخیر خواهیم داشت.

گرچه تقریبا مهم‌ترین انواع سبک‌ موسیقی در قرن گذشته، همچون پاپ، جاز، بلوز، راک، رپ، کانتری، و… از ایالات متحده آمریکا برخاسته‌اند اما در حال حاضر دست کم ۵ هزار ژانر یا سبک‌ موسیقی در دنیا وجود دارد که در این میان، بسیاری از سبک‌های محبوب جهانی یا قاره‌ای از سایر کشورها به وجود آمده‌اند؛

برای مثال موسیقی کلاسیک هند، قدیمی‌ترین ژانر موسیقی بازمانده در جهان است و ریشه‌های آن به دوره ودایی در هزاران سال پیش برمی‌گردد. نمونه دیگر، موسیقی کی‌پاپ، برخاسته از کره جنوبی است که محبوبیت جهانی آن باعث شده به عنوان پلی برای صلح بین‌المللی تلقی شود. سبک فلامنکو از اسپانیا، سالسا از آمریکای لاتین، دانگ‌دوت از اندونزی، رگی از جامائیکا، موسیقی سنتی ایران و…‌ تنها چند نمونه از انواع سبک‌ موسیقی مطرح جهانی هستند.

 

مروری بر انواع سبک‌ موسیقی

در ادامه مروری خواهیم داشت بر ۱۰ سبک‌ موسیقی جهانی یعنی: کلاسیک، پاپ، بلوز، ریتم‌اند‌بلوز، جاز، کانتری، راک، رپ، الکترونیک و عصر جدید.

 

۱.  موسیقی کلاسیک

موسیقی کلاسیک اروپا یکی از قدیمی‌ترین سبک‌های باقی مانده در موسیقی مدرن است و از ویژگی‌های آن استفاده از سازهای ارکستر، آهنگسازی پیچیده و تمرکز بر فرم و ساختار است. این سبک از موسیقی در قرن هجدهم در اروپا شکل گرفت و بر اساس دوره‌های زمانی طبقه‌بندی می‌شود، یعنی قرون وسطی، رنسانس، باروک، کلاسیک، رمانتیک و مدرن.

 موسیقی کلاسیک یک موسیقی آرامش‌بخش است که این آرامش، تاثیر مثبتی بر سلامتی انسان دارد مثلا باعث کاهش فشار خون و آرام‌ شدن احساسات منفی می‌شود. موتزارت، شوپن، بتهوون و یوهان پاچلبل، برخی از نوازندگان سبک کلاسیک هستند که تا به امروز شهرتشان را حفظ کرده‌اند.

معرفی و آشنایی با انواع سبک‌های موسیقی در جهان

همچنین بخوایند: بهترین پیانیست‌ها در جهان را بشناسیم

 

۲. موسیقی پاپ

کلمه پاپ ابتدای کلمه انگلیسی Popular به معنی «دارای محبوبیت عمومی» است و به همین دلیل است که موسیقی پاپ، ژانری از موسیقی عامه‌پسند است. این ژانر معمولا ملودی‌ها و اشعار جذاب و شادابی دارد و آهنگ‌ها و اشعار آن، ساده و مرتبط با زندگی روزمره هستند. به همین دلایل، هضم موسیقی این ژانر و خواندن و به خاطر سپردن آن آسان است. این سبک که از دهه ۱۹۵۰ وارد عرصه موسیقی شد، در طی سال‌ها تکامل یافته و طیف گسترده‌ای از سبک‌ها را ایجاد کرده است؛ از پاپ بابل‌گام گرفته تا الکترو پاپ.

برخی از محبوب‌ترین هنرمندان پاپ در تمام دوران عبارت هستند از مدونا، مایکل جکسون و بیانسه.

معرفی و آشنایی با انواع سبک‌های موسیقی در جهان

 

۳. موسیقی بلوز

بلوز، ژانری است که در اوایل قرن بیستم از ترکیب موسیقی آفریقایی و موسیقی غربی به وجود آمده است و منشاء آن ملودی‌های آفریقایی است که بردگان آفریقایی ساکن در ایالات متحده آمریکا از طریق آن، احساسات خود را بیان می‌کردند. در آن دوران، برخی از آهنگ‌های بلوز داستان‌هایی از دل‌شکستگی و درد را روایت می‌کردند و اغلب آهسته و غمگین بودند در حالی‌که برخی دیگر سرعت بالایی داشتند و برای رقصیدن خوب بودند.

 انواع سبک موسیقی بلوز در طول سال‌ها توسعه یافتند و تقریبا بر تمام ژانرهای موسیقی محبوب آینده، از جاز و سول گرفته تا هیپ‌هاپ تأثیر گذاشتند.

معرفی و آشنایی با انواع سبک‌های موسیقی در جهان

 

۴. ریتم اند بلوز

بسیاری از آمریکایی‌های آفریقایی تبار، که در نوازندگی بلوز، حرفه‌ای بودند، به دنبال خلق سبک‌ جدیدی بودند. آنها می‌خواستند با جذب مخاطبانی که فکر می‌کردند بلوز قدیمی است، درآمد بیشتری کسب کنند و این گونه شد که سبک جدید «ریتم اند بلوز» را خلق کردند. این ژانر در دهه ۱۹۴۰ ایجاد شد و اغلب شامل آوازهای روح انگیز با تاکید زیاد بر ریتم بود.

فرم‌های اولیه R&B بیشتر با درام، کنترباس و گیتار الکتریک نواخته می‌شد و دارای صدای بلند و پر جنب و جوش بود.  این سبک جدید به سرعت در سراسر کشور گسترش یافت و سازهای پیانو، ترومپت و ساکسیفون نیز توسط گروه‌های بزرگتر ریتم اند بلوز، به آن اضافه شدند.

 

۵. موسیقی جاز

جاز ژانری از موسیقی است که تقریباً در اواخر قرن نوزدهم در منطقه نیواورلئان آمریکا ظاهر شد و منشأ آن، فرهنگ عامه و خلاقیت جوامع سیاه پوست منطقه نیواورلئان بود. آنها از طریق آمیختن هارمونی اروپایی با ریتم‌ها و مقیاس‌های بلوز، این سبک جدید از موسیقی را به وجود آوردند و به همین دلیل است که می‌توان جاز را«نسخه کلاسیک» موسیقی بلوز دانست.

سبک جاز دارای بداهه‌نوازی و ساختارهای هارمونیک پیچیده است و سازهای موسیقی‌ای که معمولاً در این سبک استفاده می‌شوند، عبارت هستند از: ترومبون، ترومپت، پیانو، ساکسیفون و گیتار.

معرفی و آشنایی با انواع سبک‌های موسیقی در جهان

همچنین بخوایند: برترین نوازندگان موسیقی جاز در تاریخ

 

 

 ۶. موسیقی هیپ‌هاپ

هیپ‌هاپ سبکی از موسیقی است که در دهه ۱۹۷۰ توسط آمریکایی‌های آفریقایی تبار و لاتین تبارها در محله برانکس شهر نیویورک ایجاد شد و از آن زمان به یک پدیده جهانی تبدیل شده و بسیاری از دیگر ژانرهای موسیقی را تحت تأثیر قرار داده است.  اشعار در این سبک از موسیقی، اغلب در مورد مسائل اجتماعی و سیاسی است که با تاکید بر ریتم و ضربات اجرا می‌شود.

هیپ‌هاپ در دهه ۱۹۷۰ تا ۱۹۸۰ به یکی از پرطرفدارترین ژانرهای موسیقی آن زمان  تبدیل شد و از دهه ۱۹۹۰ مترادف با رپ در نظر گرفته شد، اگرچه رپ تنها بخشی از موسیقی هیپ‌هاپ است. رپ یک سخنرانی موزون است که اغلب با موسیقی ریتمیک سبک همراه است. خواننده‌های این سبک به رپر نیز معروف هستند.

معرفی و آشنایی با انواع سبک‌های موسیقی در جهان

 

۷. موسیقی راک

شاید بتوان گفت که راک سبک غالب موسیقی‌های عامه‌پسند در آغاز قرن بیستم بود. در دهه ۱۹۵۰ در ایالات متحده آغاز شد و در دهه ۱۹۶۰ به سایر کشورهای انگلیسی زبان و تمام اروپا گسترش یافت. سبک راک با ویژگی‌هایی همچون استفاده از ملودی‌ها و ریتم‌های پیچیده، تعدادی ساز موسیقی نسبتاً ثابت (اصولاً گیتار الکتریک، باس الکتریک، کیبورد و درام)، ریتمی پرانرژی و با تأکید بر قدرت باس و طبل، مشخص می‌شود.

موسیقی راک در طول سال‌ها تکامل یافته است و طیف گسترده‌ای از سبک‌ها، از راک کلاسیک تا آلترناتیو راک را ایجاد کرده است. مثلا متال  یک سبک راک است که در اواخر دهه ۱۹۶۰ و اوایل دهه ۱۹۷۰ عمدتاً در بریتانیا و ایالات متحده پا گرفت. برخی از محبوب‌ترین گروه‌های راک در تمام دوران، بیتلز، لد زپلین و نیروانا هستند.

معرفی و آشنایی با انواع سبک‌های موسیقی در جهان

همچنین بخوایند: قدیمی‌ترین سازهای موسیقی در جهان

 

۸. موسیقی کانتری

ژانری از موسیقی است که در دهه ۱۹۲۰ در جنوب ایالات متحده شکل گرفت. شکل‌گیری این سبک از طریق ترکیب موسیقی محلی برخی از کشورهای اروپایی مهاجر، عمدتا ایرلند، با سایر فرم‌های موسیقی مانند بلوز، بلوگرس و موسیقی معنوی و مذهبی همچون گاسپل، صورت گرفت. استفاده از سازهای آکوستیک مانند گیتار و بانجو و اشعاری درباره زندگی روستایی و ارزش‌های سنتی، عشق، دلشکستگی و دیگر مضامین جهانی، برخی از ویژگی‌های تعیین‌کننده موسیقی کانتری است. سبک کانتری ریشه قوی در موسیقی فولک و بلوز دارد و اغلب با فرهنگ کابوی و غرب آمریکا مرتبط است.

موسیقی کانتری در طول سال‌ها تکامل یافته است و امروزه طیف گسترده‌ای از سبک‌ها را در بر می گیرد، از کانتری سنتی تا پاپ مدرن. جانی کش، دالی پارتون و گارث بروکس، برخی از محبوب‌ترین ستاره های نوازندگی سبک کانتری در تمام دوران هستند.

معرفی و آشنایی با انواع سبک‌های موسیقی در جهان

همچنین بخوایند: انواع سازهای ایرانی و خارجی؛ کدام ساز را انتخاب کنیم؟

 

۹. موسیقی الکترونیک

موسیقی الکترونیک، یکی از سبک‌های مدرن‌تر در موسیقی جهانی است که همانطور که از نامش پیداست، بر پایه سازها و ابزار الکترونیکی همچون سینتی سایزر، ساز گیتار الکتریک، ساز ترمین، ضبط کننده دیجیتال، نرم افزار، کامپیوتر و… استوار است. موسیقی الکترونیک به طور گسترده ای در قالب موسیقی هاوس یا دیسکو شناخته می‌شود. این سبک از موسیقی از دهه ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ در بین جوانان محبوبیت یافت و به عنوان یک سبک محبوب موسیقی پاپ باقی مانده و بر بسیاری از دیگر انواع سبک موسیقی از جمله پاپ و هیپ‌هاپ تأثیر گذاشته است.

 

۱۰. سبک موسیقی عصر جدید

به صورت خلاصه موسیقی عصر جدید، یک سبک موسیقی است که با ملودی ملایم، سازهای هارپ، کیبورد، فلوت، گیتار، ارگ، صداهای اثیری و صداهای طبیعت مشخص می‌شود.

 

سخن آخر

موسیقی ما را بیان و ابراز می‌کند، حتی به زبانی نافذتر از کلمات؛ وقتی می‌بینیم نُت حالمان را شخص دیگری نوشته و با زبان ساز بیان کرده است می‌فهمیم که تنها نیستیم؛ در فضایی که آن موسیقی آفریده است، ما یکدیگر را در آغوش گرفته و آرام می‌گیریم. به راستی آیا بدون موسیقی، ریتم، ملودی و آواز، می‌توان زندگی کرد؟

اگر می‌خواهید به دنیای موسیقی قدم بگذارید، روشینا موزیک در کنار شما خواهد بود.