بیش از ۱۳۰۰ سبک موسیقی در سراسر جهان وجود دارد که بلوز (Blues)، تنها یکی از آنها است. در تعریف این سبک موسیقایی میبینیم که بلوز شکلی از موسیقی فولکلور سکولار به شما میرود که توسط آمریکاییهای آفریقایی تبار در اوایل قرن ۲۰، ایجاد شده است. اگرچه همراهی با انواع ساز در بلوز تقریبا مسئلهای جهانی است، اما این سبک اساسا یک فرم آوازی است. در واقع ترانههای بلوز معمولا به جای پیروی از سبک روایی، اشعاری هستند که بیان احساسات را در اولویت قرار میدهند. با روشینا موزیک همراه باشید تا در این مجال علاوه بر بررسی تاریخچه بلوز به برخی از نکات جالب در مورد این سبک هم نگاهی داشته باشیم.
مختصری در مورد تاریخچه بلوز
وقتی به تاریخ نگاهی میاندازیم متوجه خواهیمشد که سبک موسیقایی بلوز در اوایل قرن بیستم و بعد از جنگ داخلی آمریکا در ایالات متحده آغاز شده است. گفته میشود که سبک معروف به بلوز، اولین بار توسط آمریکاییهای آفریقایی تبار مورد توجه قرار گرفت که در جنوب ایالات متحده زندگی میکردند. این فرم منحصر به فرد راهی تازه را برای این افراد باز کرده بود تا برای بیان احساسات و تجربیات خودشان از روح موسیقی استفاده کنند. به دلیل سبک منحصر به فردی که ارائه میکرد، به سرعت در سراسر منطقه محبوبیت خاصی به دست آورد.
بلوز به مرور در سایر نقاط ایالات متحده هم گسترش پیدا کرد و در نهایت در سراسر جهان جایگاه خاص خودش را به دست آورد. در حال حاضر بلوز، یکی از محبوبترین سبکهای موسیقی در جهان به شما میرود که هر ساله علاقهمندان زیادی را هم به خود جذب میکند. اگر شما هم جزو آن دست افرادی هستید که به نوازندگی در این سبک علاقه دارند، اما هنوز قدمهای ابتدایی را برمیدارید، پیشنهاد میکنیم در همین گامهای نخست انواع سازهای ایرانی و خارجی را به تفکیک بشناسید.
همچنین در ذهن داشته باشید که سبک بلوز در طول سالها تکامل پیدا کرد و در حال حاضر سبکهای بسیاری از دل بلوز بیرون آمدهاند. با وجود این، تمام موسیقیهایی که با نام بلوز میشناسیم، به طور معمول دارای صدایی روح انگیز خواننده با همراه ابزارهای موسیقی و همچنین اشعار مالیخولیایی هستند.
همچنین بخوانید: برترین نوازندگان موسیقی جاز در تاریخ
چرا این سبک را بلوز مینامیم؟
در قرن ۱۹ عبارت انگلیسی Blue Devils به توهمات ناراحت کنندهای اشاره میکرد که در اثر ترک شدید الکل در ذهن انسان ایجاد میشدند. وقتی به تاریخچه بلوز نگاه میکنیم، متوجه میشویم که این اصطلاح بعدها به بلوز گره خورد؛ زیرا شعرهای این موسیقی معمولا حالتهای افسردگی و ناراحتی را توصیف میکردند. در نتیجه سالها بعد از پیدایش این سبک، بلوز به عنوان نام آهنگهای مالیخولیایی که در این ژانر موسیقی حضور پیدا میکردند، انتخاب شد.
پدر موسیقی بلوز کیست؟
هیچ پاسخ روشنی برای این سؤال وجود ندارد. اما همیشه یک نام از میان تمام کسانی که در این سبک فعالیت کردهاند متمایز میشود و آن هم «W.C. Handy» است. هندی، اولین هنرمندی بود با آهنگهای ماندگار خود در سال ۱۹۱۲ مانند «ممفیس بلوز» و «دالاس بلوز»، ساختار معروف ۱۲ نواری را خلق کرد.
با وجود این هنوز هم سندی معتبر برای خالق این سبک موسیقایی نیست؛ زیرا نامهای بسیاری مانند رابرت جانسون، چارلی پاتون، مادی واترز و لید بلی هم نقش مهمی در ایجاد این سبک داشتهاند.
برخی از سازهای مهم در بلوز
اشاره کردیم که بلوز در ابتدا نوعی فرم آوازی بود؛ اما همراهی سازهای مختلف، باعث جان گرفتن آن شد و حالا جایگاه خاص خود را به دست آورده است. اما این سازها چه هستند؟ ساکسیفون، گیتارهای الکتریک یا آکوستیک و پیانو سازهای اصلی بلوز هستند که اغلب توسط نوازندگان مختلف مورد استفاده قرار میگیرند.
اکثر نوازندگان بلوز از گیتار هم استفاده میکنند. جالب است بدانید که زمان شروع محبوبیت این سبک، هنرمندان بلوز از تنها نوع گیتار موجود در آن دوره یعنی گیتار آکوستیک زهی فولادی استفاده میکردهاند. اما نوازندگان دوران مدرن گیتار الکتریک را انتخاب میکنند. به لطف همین گیتار الکتریک بود که هنرمندانی مانند بادی گای و اریک کلاپتون توانستند در تاریخچه بلوز فعالیت متفاوتی داشته باشند و آهنگهای خاصی را به این سبک اضافه کنند تا جذابیت آن را بالا ببرند.
زمانی که در مورد هنرمندان این سبک به جستجوی بیشتری میپردازیم، متوجه میشویم که با وجود انواع گیتار در دنیای موسیقی، گیتار دوبرو یا رزوناتور هم در این سبک استفاده میشود. ارتعاش سیم این نوع گیتار به جای عبور از صفحه صدا (بالای گیتار)، از روی پل به یک یا چندین رزوناتور میرسد. درواقع رزوناتورها برای بزرگنمایی صدای گیتار استفاده میشود.
به یاد داشته باشید که بلوز از دو نوع باس هم استفاده میکند که به نامهای بیس قائم و بیس الکتریکی آنها را میشناسیم. به طور معمول باس قائم با کمان نواخته میشود. همچنین ساکسیفون هم یکی دیگر از سازهای بلوز است و باید بدانید که نقش مهمی در شکل گیری بلوز ایفا کرده است.
شاید شما علاقهمند باشید: معرفی و آشنایی با انواع سبکهای موسیقی در جهان
افراد تاثیرگذار در تاریخچه بلوز
اگر با تاریخچه موسیقی آشنا باشید حتما نام ایلینوی ژاکت و بیل مور را شنیدهاید. این دو هنرمند از جمله نوازندگان محبوب ساکسیفون در این سبک بودهاند. از آنجایی که پیانو هم در موسیقی بلوز جایگاه خاص خودش را دارد هنرمندانی از جمله اوتیس اسپان برای استفاده از آن وقت زیادی را صرف کردند و مشهورترین نوازندههای بلوز و پیانو شدند.
نکته جالبی که توجه به آن خالی از لطف نیست، نقش زنان در پیشبرد بلوز است. از جمله ستارگان این ژانر میتوانیم به خوانندههایی مانند بسی اسمیت «امپراتور بلوز»، مامی اسمیت و مارینی اشاره کنیم که با لویی آرمسترانگ آهنگهای مهمی را ضبط کردهاند.
در ادامه تاریخچه بلوز باید اشاره کنیم که هنرمندان در اواسط قرن ۲۰ پرکار بودند. هنرمندانی مانند بی بی کینگ، بو دیدلی، لیدبلی و جان لی هوکر با روشهای خاص خود توانستند جمعیت زیادی را در سراسر ایالات متحده و همچنین اروپا به این نوع موسیقی علاقهمند کنند. این مسئله به نوبه خود باعث شد تا عرصه کار برای ژانرهای جدید موسیقی مانند سول، راک اند رول و زیر ژانرهای جاز گشوده شود. هنرمندان فعال در سبک ریتم اند بلوز (R&B) مستقیما از تأثیرگذاران بلوز به عنوان افراد الهام بخش خود، نام میبرند.
در نهایت باید بگوییم برخی از کارشناسان ادعا میکنند، تقریبا تمام ژانرهای موسیقی رایج در غرب، میتوانند حداقل بخشی از زبان هارمونیک خودشان را در بلوز ردیابی کنند.
امیدوارم از خواندن مقاله آشنایی با تاریهچه سبک بلوز و محتوای آن لذت برده باشید. شما با مراجعه به فروشگاه روشینا موزیک، میتوانید با انتخاب ساز خود، پای در جهان زیبا و آرامشبخش موسیقی بگذارید. همچنین شما را دعوت به خواندن وبلاگ روشینا موزیک میکنیم.