مترونوم چیست و چگونه از آن استفاده کنیم؟

اگر تا به حال ساز موسیقی نواخته‌اید یا دوره‌هایی در این زمینه گذرانده‌اید، احتمالاً با مترونوم آشنا باشید. تقریباً همه نوازندگان حرفه‌ای ساعت‌ها با مترونوم تمرین می‌کنند و ستاره‌های راک و پاپ از آن حتی در اجراهای زنده استفاده می‌کنند.

اما مترونوم چیست و چگونه می‌توانید از آن برای تبدیل شدن به یک نوازنده یا خواننده بهتر استفاده کنید؟ در این مقاله از روشینا موزیک، به بررسی این موضوع می‌پردازیم، با ما همراه باشید. در ابتدا باید با مفهوم تمپو آشنا شویم.

 

تمپو چیست؟

در موسیقی، تمپو به عبارت ساده سرعت اجرای پخش یک آهنگ است. یک آهنگ می‌تواند تمپوی سریع، تمپوی متوسط یا تمپوی کندی داشته باشد. تمپو تقریباً همیشه با واحدهای ضرب یا بیت در دقیقه (BPM) اندازه‌گیری می‌شود.

BPM به معنای تعداد بیت آهنگ در یک دقیقه است.به عنوان مثال، یک قطعه با BPM 60 دارای ۶۰ ضرب یا بیت در دقیقه است، بنابراین هر ضربه یک ثانیه طول می‌کشد.

 

مترونوم چیست؟

مترونوم یک دستگاه است که با فواصل منظمی، یک کلیک یا صدا که بر اساس BPM تنظیم شده است را تولید می‌کند. این دستگاه به همه نوازندگان، چه افراد مبتدی و چه حرفه‌ای، کمک می‌کند تا با سرعت مورد نظر و صحیح یک قطعه را اجرا نمایند.

به عنوان مثال، فرض کنید دارید یک قطعه موسیقی دارید که تمپوی آن بر روی ۷۸ BPM تنظیم شده باشد. شما مترونوم را روی عدد ۷۸ تنظیم می‌کنید و این دستگاه در هر بیت، یک صدای یا کلیک مشخص تولید می‌کند.

سپس بر اساس این سرعت، هنگامی که می‌نوازید و یا حتی می‌خوانید، متوجه خواهید شد که آیا با سرعت صحیحی این کار را انجام می‌دهید یا خیر. در نهایت با کمک مترونوم می‌توانید به سرعت اجرای صحیح برسید.

همچنین بخوانید: علائم نت‌های موسیقی و بهترین روش خواندن آن‌ها

 

تاریخچه و انواع مترونوم

مترونوم اولین بار به عنوان یک دستگاه در سال ۱۸۱۵ توسط یوهان مایلزل اختراع شد و او نام مترونوم را برای دستگاه خود انتخاب کرد. او می‌گفت که مترونوم یک وسیله  برای بهبود همه‌جانبه  عملکردهای موسیقی است.

 

مترونوم مکانیکی

مترونوم چیست و چگونه از آن استفاده کنیم؟

نمونه مکانیکی

مترونوم مایلزل یک دستگاه مکانیکی بود که دارای یک آونگ معکوس بود که می‌توانست به بالا و پایین برود و سرعتش را کاهش یا افزایش دهد. اگر آونگ به سمت پایین رود، سرعت تمپو افزایش می‌یافت و اگر آونگ به سمت بالا برود، تمپو کاهش می‌یافت. برای اسفاده از مترونوم مکانیکی، شما باید آن را بر روی BPM مورد نظر تنظیم کرده و سپس میله آونگ را به یک سمت‌ حرکت دهید تا دستگاه شروع به کار کند.

 

مترونوم دیجیتال

مترونوم چیست و چگونه از آن استفاده کنیم؟

نمونه دیجیتال

این نوع مترونوم، به جای قطعات و فنر مکانیکی، با برق کار می‌کند و دارای یک کریستال کوارتز درون خود است تا دقت بیشتری داشته باشد. در مترونوم دیجیتال، برای تنظیم تمپو و زمان، کافی است فقط چند دکمه را فشار دهید. گاهی اوقات مترونوم‌های الکترونیکی، چند نت خاص تولید می‌کنند و ابزاری دارند تا بتوانید ساز خود را هم با آن تنظیم کنید.

 

مترونوم‌ نرم‌افزاری

با پیشرفت تکنولوژی، مترونوم‌هایی هم وجود دارند که به صورت داخلی در نرم‌افزارهای مخصوص یا DAW (Digital Audio Workstation)، قرار گرفته‌اند. در این روزها، بسیاری از موسیقی‌ها مانند الکترونیک یا پاپ با استفاده از نرم‌افزارهایی مانند Logic، Pro Tools، Cubase، یا FL Studio ساخته می‌شوند.

این نرم‌افزارهای DAW معمولاً مترونوم نرم‌افزاری داخلی دارند، و شما فقط باید روی آن‌ها کلیک کنید و مقدار BPM خاصی را که می‌خواهید تنظیم کنید را تایپ کنید. معمولاً این مترونوم‌های نرم‌افزاری به صورت پیش‌فرض بر روی ۱۲۰ BPM تنظیم شده‌اند.

برای مطالعه: معرفی ۸ برنامه کارائوکه برای خوانندگی

 

 

کلیک‌ترک‌ها

در محیط زنده، زمانی که هیجان زیاد است، احتمالش زیاد است که سرعت اجرا و تمپو بیشتر شود. وقتی نوازندگان یا خوانندگان حرفه‌ای در اجراهای زنده بر روی صحنه هستند، اغلب هدفون‌هایی مخصوص درون گوش خود دارند تا بتوانند صدای خودشان را در حال نواختن یا خواندن بشنوند و در آن همه سر و صدا، تمرکز داشته باشند.

این هدفون‌ها دارای ویژگی به نام کلیک‌ترک هستند، که یک مترونوم ساده است و تنها آن نوازنده یا خواننده می‌توانند آن را بشنوند. بنابراین به کمک آن هیچ‌وقت از تمپوی موسیقی‌ خارج نمی‌شوند و این کلیک‌ترک‌ها به آنان اجازه می‌دهند همیشه دقیقاً سرعت اجرای خود را تنظیم کنند.

مقاله پیشنهادی برای شما: معرفی ۷ اپلیکیشن کاربردی برای نوازندگان

 

آشنایی با تکنیک روباتو

از تکنیک‌هایی که می‌توان به کمک مترونوم اجرا کرد، روباتو است. روباتو یک تکنیک برای نواختن یک ساز موسیقی یا خواندن است که فرد نوازنده یا خواننده عمدا بر اساس تمپو اجرا نمی‌کند. درواقع او به جای اینکه همواره روی ضرب بماند، گاهی اوقات می‌تواند برای بخش‌های خاصی از قطعه، سرعت اجرا را کاهش یا افزایش دهد.  از این تکنیک در اجراهای کلاسیک و ارکسترهای اپرا بسیار استفاده می‌شود.

 

خلاصه‌ مطلب مترونوم چیست

مترونوم چیست و چگونه از آن استفاده کنیم؟

پس از آشنایی با نحوه کارکرد مترونوم،حالا فایده و کاربرد این ابزار را بهتر درک می‌کنید. مترونوم به شما کمک می‌کند تا یک نوازنده یا خواننده بهتر شوید و یاد بگیرید چگونه دقیقاً با تمپوی صحیح نواخته یا اجرا کنید. امروزه حتی می‌توانید یک مترونوم بر روی گوشی همراه خود داشته‌باشید و از آن استفاده نمایید.

برای ورود به دنیای موسیقی یا خرید ساز موسیقی، روشینا موزیک در کنار شماست. شما می‌توانید با شماره ۰۹۹۸۱۰۴۰۰۷۸ تماس بگیرید و سوالات خود را بپرسید و از مشاوره رایگان ما استفاده نمایید. همچنین خواندن سایر مقالات روشینا موزیک را نیز به شما پیشنهاد می‌دهیم.

 

مقاله پیشنهادی بعدی برای مطالعه: انواع سازهای ایرانی و خارجی؛ کدام ساز را انتخاب کنیم؟